top of page
  • Taavi Sumberg

Kuidas oma noorele sportlasele sponsoreid leida?

Spordilapsed ja noorsportlased, kes sooviksid sponsorite poolt toetatud saada, kahjuks ei tea, mida toetuse saamine tähendab ja kuidas ettevõtete poole pöörduda.


Kuna ettevõtted soovivad oma brändile positiivset tähelepanu, siis üheks väljundiks on neile silmapaistvad isiksused, kes oskavad ja tahavad ettevõttele seda tähelepanu pakkuda. Sestap tuleks esmalt mõelda, millist lisandväärtust sinu lootustandev spordilaps suudab potentsiaalsele sponsorile vastu pakkuda. Sponsorit ei huvita, kui tublid ja ambitsioonikad te olete, eriti kui tegemist on alles lapse või teismelisega, kelle edasine sportlik edu on pigem loterii. Sponsor tahab selget vastust, kuidas sportlane või spordiklubi talle väärtust vastu pakub.

Kristjan Kirsimäe Terminal Oil turundusjuht

“Põhiline viga, mis tehakse on see, et pöördujad kirjutavad pika kirja sellest, kuidas neil on raske, kuidas raha on vähe ja kuidas nende hobi või spordiala, millega nad tegelevad on kallis. Lõppu lisatakse üks lause sellest, kuidas sponsor sellest väärtust saab. Kusjuures kõige halvem variant on see, et pöörduja kirjutab sponsorile, et pakkuge ise midagi välja. See jätab sellise tunde, et me peaksime ise hakkama nende eest mõtlema, kuidas koostööd teha saaksime. Ehk nad alustavad valest otsast — alustavad sellest, mida neil on vaja, mitte sellest, kuidas meie kui sponsor sellest koostööst väärtust saaksime. Meie eeldame, et enamus mõtteid tuleksid ikka pöörduja enda poolt, et me ei peaks kogu aeg ise kaasa mõtlema, et teeme seda ja seda. Kui meil aga koostöö juures tuleb mingi mõte, siis me kindlasti räägime kaasa ja teeme selle asja ära.

Tänu sotsiaalmeedia võimalustele pole sportlate toetamine ainult maailma parimate jaoks.


Kuna veedame täna rohkem aega telefoni ekraanil, pole enam vajadust telemaja ukse taga kraapimas käija, et kentsakate trikkidega Richard Bransonit teha või soojas stuudios prožektorite valguses sponsori logoga lehvitada. Suur jõud on liikunud sotsiaalmeediasse: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok. Neil platvormidel toimetab palju vaba aega veetvat rahvast ning just seepärast tuleks mõelda, kuidas noore sportlase sotsiaalmeedia kontod üles ehitada ja järgijaskonda kasvatama asuda, et läbi nimetatud platvormide sponsoritele lisandväärtust vastu pakkuda.


Kui olete otsustanud, milliseid sotsiaalmeedia platvorme (esialgu piisab ühest) kasutama hakkate, siis veenduge, et kontol olevad pildid, eriti profiilipilt oleksid professionaalsed ning peegeldaks elustiili ja lapse spordiala. Vältima peaks pilte, kus on näha alkoholi tarbimist või muid ebatervislikke eluviise, mis ei sobi kokku sportlase kuvandiga. Seega on sinu noorel sportlasel võimalus luua endast imago, mida sponsorid sportlastest otsivad.


Sotsiaalmeedia järgijate kasvatamine pole küll raketiteadus, kuid omajagu pingutust nõuab see siiski. Selleks, et järgijate arv kasvule pöörduks, tuleks järjepidevalt postitada. Näiteks Kelly ja Henry Sildaru postitavad oma Instagramis keskmiselt 2 korda nädalas. Kuid on ka neid sportlasi, kes suudavad iga päev uut materjali toota. Järjepidevus on kahtlemata oluline, kuid sama tähtis on postituse, eelkõige visuaalse poole kvaliteet. Ärge postitage palju ja pidevalt, kui head sisu tegelikult napib. Postitusteks võiks kujundada oma stiili, mis on omane ainult teile ning mis tihti koorub alles tegutsemise käigus. Võite vabalt keskenduda vaid piltidele, kuid nähke vaeva ja tehke selgeks, kuidas teha neid kvaliteetselt. Järjest enam kasutatakse postituste tegemisel videosid, mida Facebook ja Instagram samuti soosivad. On ka neid sportlasi, kes on keskendunud ainult story´de tegemisele. Võite kasutada ka kõigi võimaluste kombinatsiooni, kuid soovitan valida ühe meelepärase ning alustada sellest, sest trenni peab ka jõudma ja kooliasjad peavad olema korras.


Leidke lapse spordialale sobiv väljund, millega sotsiaalmeedias eristuda ja inimesi inspireerida ning aita tal postitada. Võtke eeskujuks teisi sportlasi, kellelt loomeindu ammutada, kuid kindlasti ärge laske end mõjutada nende kogutud järgijate arvust — nemad on teinud seda aastaid, teie alles alustate. Pane aga tähele, et sponsori juurde on veel võibolla vara minna, kui lapsel on vaid mõned sajad järgijad.

Kristjan Kirsimäe Terminal Oil turundusjuht

“Kui taotleja järgijate arv on 200 kuni 500, siis tänasel päeval pole see mingi number. Taotlejad võiks korraks mõelda, mis on selle hind. Kui võtame näiteks mõne sisulooja (influencer), kellel on 10 000 + järgijat, siis nende postituste hinnad jäävad 300€ kuni 500€. Kui taotleja tuleb meilt aga küsima 5000€ toetust ja tal on omal vaid 200 järgijat, siis on asjad kreenis ja siin pole arutelu kohta. Kui taotlejal on veel väike arv järgijaid, kuid ta soovib toetust siiski saada, siis võiks olla vähemalt mingi plaan või kava, kus on sponsori jaoks selgelt aru saada, kuidas sportlane oma järgijaskonda kasvatab ehk konkreetne ja professionaalne tegevuskava.”

Kuigi suurem number paistab sponsorile ilusam, on neile oluline ka sinu järgijate kvaliteet. Keskenduge kvaliteetsete fännide kogumisele ning proovige sponsorluse saamiseks pöörduda ettevõtete poole, kelle tooted sobiksid just teie fännidele. Olge tähelepanelikud ka, mis keeles sotsiaalmeedia kontol suhtlete. Inglise keeles sisu pakkumisega võite küll rohkem järgijaid koguda, kuid Eesti ettevõttele, kelle sihtturg on Eestis elavad inimesed, pole sellest palju tulu.


Looge ka lihtne, kuid visuaalselt kena koduleht (maandumisleht), kuhu lisage kirjeldus, mis toob välja lapse kire oma spordiala vastu ning eristab teistest noortest sportlastest. Lisage juurde professionaalsed fotod ja/või videod, mis aitaksid lehekülje külastajal sinu noore sportlasega paremini tutvuda. Abiks on ka tulemuste loetelu, diplomid, autasud ning viited meedias mainitu kohta (kui on). Kindlasti paigutage kodulehele toimivad lingid, mis otse lapse sotsiaalmeedia kontodele viivad. Lehekülje loomiseks ei lähe vaja palju aega ega raha. Lihtsad maandumislehed, mis toimivad nii veebis kui telefonis, saad luua ise kasutades näiteks Wix.com tarkvara. Lehte tuleks aga täiendada iga uue informatsiooniga, mis toetaks ja tugevdaks lapse spordi kuvandit ja eesmärke: värsked saavutused, meedias mainimised, autasud, diplomid, treeneri vahetus, uue sponsori lisandumine ja võistluskalender.


Paljud, kes sponsorite otsinguid alustavad, usuvad, et mida suurem ja edukam ettevõte, seda lihtsam on toetust saada. Tegelikult võib olla vastupidi — mida rohkem on ettevõttel raha, seda väiksema arvu sportlasi nad valivad, kellega koostööd teha. Edukad ettevõtted on valivad ning koondavad oma turunduskulud pigem üksikute tegijate taha, kellel on ühiskonnas positiivne kuvand. Kuid alati leidub palju väikseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, kes võivad olla vägagi näljaseid uue näo järgi ning see võib olla teie võimalus.


Sponsorite leidmiseks võid esmalt pöörduda mõne ettevõtjast tuttava poole, kellega sul on hea kontakt ning kes peab lugu spordist — eelistatult alast, millega sinu poeg või tütar tegeleb. Kui laps näitab häid tulemusi näiteks tennises, võiksid pöörduda ettevõtte poole, kelle juhid või omanikud samuti tennist harrastavad.


Võid pöörduda ka mõne sõpruskonna poole, kus kamp spordilembeseid sõpru panustavad ühiselt kokkulepitud summa või mõne abistava vahendi, mis toetab noore sportlase ettevalmistust. See võib olla nii ühekordne projekt kui stabiilne aastatepikkune kokkulepe.


Kui olete valmis saanud hästi funktsioneeriva kodulehe ja kobedad sotsiaalmeedia profiilid, siis tehke enne võimalike sponsorite poole pöördumist ka enda isiklikul Facebooki kontol üks vahva postitus selle kohta. Lisage sinna kodulehe link ja kutsuge oma sõbrad jälgima lapse sotsiaalmeedia kanaleid. Ütle enda Facebooki postituses julgelt välja, et oled asunud oma lapsele toetajaid otsima ning palu postitust jagada. Nii paned palli juba veerema.


Ettevõtete poole pöördumisel alustage esmalt tagasihoidlike summade küsimisest. Kui sportlikud tulemused on püsivalt head ning koostöö sponsoriga sujub, võib välja kujuneda pikemaajalisem koostöö, kus sponsor võib suurendada toetussummasid või hakkab juurde lisanduma lausa uusi sponsoreid, kes sportlase edust ja tähelepanust osa saada sooviksid.

Kristjan Kirsimäe Terminal Oil turundusjuht

“Ärge minge kohe maksimumi peale. Kui summa on suur ja see esimene projekt ebaõnnestub või ei tule nii hästi välja kui eeldatakse, siis on kõigil pettumus. Kui summa on aga väiksem ja projekt läheb natuke halvasti, saame koostööd parandada. Püüdke saada väiksemate summade küsimisega jalg ukse vahele ja pakkuge rohkem lisandväärtust. Meil on selliseid taotlejaid küll olnud, kes tulid alguses küllalt väikseid summasid küsima, kuid esimesel aastal tõid meile nii palju lisandväärtust, et me soovime nüüd ise rohkem panustada, et seda koostööd mitte kaotada.”


Tee nimekiri ettevõtetest, kelle poole pöörduda võiks ja saada neile esimene e-mail.


Kuid esmalt tee selgeks, kelle poole pöördud — millega ettevõte tegeleb ning mis on nende missioon, et täbarasse olukorda ei satuks ja ettevõtte tegevusala sulle arusaamatuks jääks.

Ära loenda kõiki lapse saavutusi ja eesmärke ühte teksti. Kirja mõte on ennast tutvustada — lühike kirjeldus, mida soovid ning selge ja atraktiivne väljund mida sponsorile vastu pakute. Saavutused ja eesmärgid lisa kodulehele ning kodulehe link tõsta e-maili. Kui sponsorile pakub huvi sinu pöördumine, saab ta ise klikkida e-mailis olevatele sotsiaalmeedia linkidele või kodulehe lingile, et lapse saavutuste ja eesmärkide kohta juurde lugeda. Mida lihtsam, selgem ja professionaalsem on esimene pöördumine, seda suurema tõenäosusega saate ka vastuse. Ettevõtted ei viitsi pöördujale isegi “Ei” vastu kirjutada, kui saadetud e-mailist jääb tunne, et pöörduja pole pakkumise professionaalse koostamise nimel vaeva näinud.


Kui oled aga kindel, et tegid maailma parima esimese pöördumise, kuid reageeringut nädala jooksul vastu ei tule, võta kõne samale kontaktile ning uuri, kas adressaat on kirja kätte saanud ja jõudnud sellega tutvuda. Kui ta ütleb, et on saanud kirja kätte, kuid pole jõudnud tegeleda, võiksid proovida kohe telefoni teel huvi äratada. Kui ta ütleb, et pole kirja saanud, luba uuesti saata. Kui vastust ei saabu ka siis mõne päeva jooksul, julgeksin selle EI vastuseks lugeda ja saad järgmise ettevõtte poole pöörduda. Professionaalse sponsorluse taotlemine on ajamahukas protsess ja nõuab palju kannatlikkust.

Toetuse saamine on üks asi, kuid selle koostöö

hoidmine on samuti suur väljakutse. Kristjan Kirsimäe Terminal Oil turundusjuht

“Kui oleme asunud koostööle, kuid see kahjuks ei suju nii nagu alguses kokku lubati ja lepiti, siis me lõpetame projekti ära ja järgmist hooaega ei jätka.”


Soovitus 1: Olge ettevaatlikud spordivigastuste suhtes. Kui olete näinud kurja vaeva ja leidnud sponsori, kuid noort sportlast tabab tõsisem vigastus, tuleb valmis olla, et kaotate ka sponsori. Seepärast ei tohiks sponsorite toel sportiv sportlane võtta liigseid riske muude aktiivsete tegevuste osas, mis võib lõppeda vigastusega. 1998 aasta 1. jaanuaril sattus Kristina Šmigun-Vähi Soomes Vuokattis mootorsaaniga õnnetusse ja murdis rangluu suusahooaja keskel.


Soovitus 2: Kõigis populaarsetes sotsiaalmeedia kanalites — Facebook, Instagram, YouTube ja TikTok peaks isik konto loomiseks olema vähemalt 13-aastane. Kui ta on noorem, tuleks biograafias selgelt märkida, et kontot haldab lapsevanem. Vastasel juhul riskid konto eemaldamisega, sest igaüks võib platvormi haldajale raporteerida reeglite rikkumisest. See oleks sponsorite poolt vaadates samasugune katastroof kui fataalne vigastus.


Soovitus 3: Sponsorlus on partnerlus ning sponsor eeldab eeskujulikku suhtumist oma toetatava suhtes. Seepärast tuleks arvestada, et sportlase igasugune ebaeetiline käitumine kahjustab sponsori mainet räigelt ning võib lõpetada koostöö koheselt. Meenuvad Lance Armstrong pärast dopingut, Tiger Woods pärast abikaasa petmist 120 naisega või Matti Nüganen pärast korduvaid pummeldamisi.


Kristjan Kirsimäe Terminal Oil turundusjuht

“Nähke rohkem vaeva, et taotlus paistaks professionaalsem välja,

siis on lihtsam ka toetust saada ja teistest taotlejatest eristuda.”



550 views0 comments
bottom of page